Trendovi
Tokom svih sportskih aktivnosti važno je imati bar neku užinu pored sebe. Lako može doći do pada šećera tokom trčanja ili se vaše planinarenje može odužiti usled nepovoljnih vremenskih uslova kao što je iznenadan pljusak ili sneg. Sezonsko sveže voće, proteinske čokoladice ili energetski napici su odlična brzinska rešenja. Ali homemade je uvek bolja opcija! Zato pročitajte naše predloge za granola pločice koje su inspirisane zimom i uživajte!
Granola pločice sa cimetom i brusnicama
Sastojci
100 g putera
200 g ovsene pahuljice
100 g semenki suncokreta
50 g semenki susama
50 g iseckanih oraha
3 kašike meda
1 kašičica cimeta
100 g sušenih brusnica
Priprema
KORAK 1
Zagrejte rernu na 160 °C. Puterom premažite dno pleha. Pomešajte ovsene pahuljice, semenke i orašaste plodove u plehu za pečenje, a zatim stavite u rernu na 5-10 minuta da se peku.
KORAK 2
U međuvremenu otopite puter i med u šerpici, mešajući dok se puter ne istopi. Dodajte mešavinu iz pleha, cimeta i brusnica, pa mešajte dok se sve ne pokrije puterom i medom. Prespite u pleh, lagano izravnajte, pa pecite 30 minuta. Ohladite u plehu, pa isecite na 12 komada.
Klasična kombinacija sa kojom nema greške!
Granola pločice sa pomorandžom
Sastojci
1 šolja oraha
1 ¾ šolje ovsenih pahuljica
1 kašičica kore od pomorandže
½ soka od pomoranže
1 šolja putera
½ šolje meda
1 ½ kašičice ekstrakta vanile
Priprema
KORAK 1
Zagrejte rernu na 160 °C. Puterom premažite dno pleha. Ovsene pahuljice zajedno sa pomorandžinom korom pecite 5 – 10 minuta.
KORAK 2
U šerpici otopiti puter i med. Potom dodajte sok od pomorandže i ekstrakt vanile. Sve to dobro promešajte. Zatim mešavini iz pleha dodajte preliv iz šerpice i sjedinite. Pritisnite i pecite u rerni 25 minuta. Isecite na komade. Ovako sprempljene pločice možete i zamrznuti.
Citrus – pomorandža je ono što daje ovim pločicama osvežavajući ukus!
Praznične granola pločice
Sastojci
1 šolja ovsenih pahuljica
1 šolja mešavine seckanih oraha i lešnika
1 kašičica cimeta
1 kašičica iseckanog đumbira
200g putera
2 kašike meda
po želji možete dodati kakao ili sušeno voće
Priprema
KORAK 1
Zagrejte rernu na 160 °C. Ovsene pahuljice i orašasto voće izmešajte i pecite 5 – 10 minuta.
KORAK 2
U maloj šerpi istopite puter i med. Tome dodajte cimet, đumbir, kakao i sušeno voće (po želji) i izmešajte. Potom spojite sa mešavinom iz pleha. Izravnajte i pecite 20 – 25 minuta.
Nije tajna da će vam kuća mirisati kao najlepša moguća zimska bajka!