Sadržaj
Trendovi
Kada kažemo Francuska, prva asocijacija svakog od nas su sir, vino, ljubav, romantika i nežnost. Recept koji vam danas predstavljamo prožet je nežnim tonovima povrća u koje ćete se zaljubiti na prvi zalogaj.
Potaž predstavlja lagano jelo nastalo upravo u Francuskoj, služilo se na dvorovima širom Francuske i Engleske, ali je usled lagane i jeftine pripreme vremenom postalo jako popularno i među običnim narodom. Potaž je jelo koje najčešće prethodi glavnom jelu, ali u zavisnosti od mesta u kom se služi, varira i sadržaj potaža, pa se može služiti i kao glavno jelo.
Način pripreme:
Prvi korak prilikom pripreme ovog jela jeste čišćenje i pranje povrća. Nako što očistite povrće, isecite ga, karfiol na krupnije cvetove, a šargarpu na krupnije komade. U kipuću vodu dodati povrće i kuvati ga dok ne omekša, pri čemu voditi računa da se prvo stavi šargarepa koja se kuva 20-25 minuta, pa karfiol kome je potrebno duplo kraće vreme kuvanja.
Nakon što se povrće skuva, odlijete vodu tako da ostavite oko 200ml vode u kojoj se kuvalo. Štapnim mikserom ispasirajte povrće u vodi i vratite ga na vatru. Nakon 2 minuta postepeno dodajete pavlaku za kuvanje, pri čemu sve vreme mešajte smesu kako vam potaž ne bi zagoreo. Pre nego što će potaž početi da ključa, dodajte so i biber po ukusu i sok pola limuna. Kako biste dobili punoću ukusa, prilikom serviranja potaža možete dodati sitno sečeni svež peršun.
Autor teksta i fotografije: fat.burn.belgrade