Trendovi

stefan_nevistic_blog

Stefan Nevistić poručuje Intersportistima: fizička aktivnost mora postati sastavni deo života

Stefan Nevistić, pobednik poznatog rijaliti programa, i dalje ne prestaje sa takmičenjem – ovog puta sa samim sobom. U razgovoru za Intersport, otkriva kako ga sportovi poput trčanja, odbojke na pesku i kajaka inspirišu da svakodnevno raste i napreduje, deleći pritom korisne savete o opremi, treninzima i motivaciji za sve koji su spremni da prihvate izazov.

Intersport: Ćao, Stefane, pobedio si u poznatom rijaliti programu, što je zaista impresivno! Da li ti je iskustvo odatle promenilo odnos prema fizičkim i mentalnim izazovima u sportu i svakodnevnom životu?

Stefan Nevistić: Zdravo, zdravo, dobri ljudi! 😊 Izolacija na 72 dana promeni čoveka na raznim poljima, pa tako i u svakodnevnim situacijama. Nakon tog rijalitija, imam još veću želju za takmičenjem, za pomeranjem sopstvenih granica i izazivanjem sebe i svojih limita. Stalno postavljanje novih izazova, novih prepreka, guraju nas napred u životu, a i čovek je stvoren da napreduje – time postaje zadovoljniji i ispunjeniji.

.

Stefanova preporuka:

1

Energetics FUNCTIONAL TRAINER PRO

2

Nike BRSLA M DUFF – 9.5 (60L)

3

Nike M NK DF READY SS

4

Nike U NK EVERYDAY LTWT CREW 3PR

5

Nike M NK DF UNLIMITED WVN 7IN UL

6

Nike FREE METCON 6

Intersport: Koji sve sportovi su deo tvoje rutine i kako balansiraš između njih tokom nedelje?

Stefan Nevistić: Trčanje i trening snage na otvorenom, retko kada teretana. Za moj ukus idealno je 5 puta nedeljno, 2 puta trčanje, 2 puta trening snage i jedanput plivanje. Pritom, svaki od ovih treninga menja bilo koji ekipni sport (fudbal, basket, padel, odbojka…). Iskreno, ne treniram redovno, imam faze kada se pripremam, ali trudim se da budem konstantno aktivan – to je poenta, stalna aktivnost. Pa barem minimum 10.000 koraka i mnogo stepenica svakodnevno. 😊

Intersport: Postoji li sportska aktivnost koju bi želeo da probaš, a još nisi imao priliku?

Stefan Nevistić: Jao, koliko ih je… Ali hajde daću najuži izbor: Skok iz aviona – nedavno sam skočio sa instruktorom, a želeo bih samostalni skok što pre, zatim ronjenje i treća želja je u vezi sa trčanjem, a to su triatlon u Srbiji i maraton u Istanbulu, koji se trči u Evropi i Aziji.

Intersport: Postoje li aktivnosti koje više voliš da praktikuješ u određenim periodima godine?

Stefan Nevistić: Zimi se zna – skijanje – zimska kraljica adrenalina u prirodi, najlepši dani u godini! Takođe, praktikujem unazad par godina da se kupam u hladnim vodama (reke, jezera), a leto je rezervisano za mnogo odbojke na pesku, uz plivanje, vožnju kajaka i SUP daske.

Stefanova preporuka:

1

Icepeak BARMSTEDT

2

McKinley MATHA MN

3

McKinley CROW I CT 30

4

McKinley MIGRA 03 III

5

Nalgene NARROW MOUTH 1000ML

6

Salomon ARDENT MID GTX

Stefanova preporuka:

1

Nike M NK DF RDVN CHLNR SHRT

2

Esensa HYDROSTAR 12 KESICA

3

Stance GOOEY CREW

4

Esensa MAGNEVITAL DIRECT SA ZN PLV A20 PROTECT

5

Pro Touch HEADBAND

6

Nike M NK DF SOLAR CHASE SS TOP

7

Asics trail patike za trčanje

Intersport: Imaš li omiljeni sport koji te posebno inspiriše i zbog čega?

Stefan Nevistić: Poslednje dve godine sam pronašao tu nit, tj. više vatru koja se budi u meni kada igram odbojku na pesku. Osetim se baš ispunjeno, srećno, a neretko i ljuto na terenu. Pored odbojke, koja je tu prisutna samo u letnjim periodima, trčanje u prirodi mi je neverovatna stvar koju sam otkrio tek pre 5, 6 godina. Sportovi kojim sam se bavio (odbojka i folklor) nisu sadržali neke pripremne periode i neka duga trčanja, pa je stoga trčanje u prirodi “inovacija za mene”. Postoji nešto posebno tokom trčanja, posebna borba u glavi, jačanje psihe i

pomeranje sopstvenih granica. A kada uz trčanje dodamo prepreke, dobijamo savršen recept za moj ukus – trke sa preprekama, spoj različitih motoričkih sposobnosti u prirodi uz druženje – savršeno!

Intersport: Kada je u pitanju odbojka na pesku, da li učestvuješ u turnirima ili je to samo rekreativna aktivnost?

Stefan Nevistić: Krenuo sam ove godine sa turnirima. I moram priznati da je baš izazovno, jer se takmičim sa mnogo jačim protivnicima od sebe. Ali to mi je često i poenta – jedino se tako može napredovati!

Intersport: Da li imaš omiljenu destinaciju ili stazu za trčanje u prirodi?

Stefan Nevistić: Košutnjak! Predivne 3 staze po šumi, iza trim staze – raj za trčanje, mir, nema gužve, staze su čak i obeležene. Preporučujem svima da probaju. Možda se i sretnemo i trčimo zajedno! 😊

Intersport: Da li postoji brend sportske opreme kojem se uvek vraćaš i zašto ti baš on odgovara?

Stefan Nevistić: Gajim posebnu ljubav, pa i poverenje, prema Asics patikama, verovatno jer su me tokom treniranja odbojke od malena Asicsove patike “čuvale”, pa tako i sada tokom trčanja. Asics obuća za trčanje, a pored toga brend Salomon za sve što postoji, od skijanja, preko planinarenja i svakodnevice.

Stefanova preporuka:

1

Nike M NK DF STRK SHORT KZ

2

Nike U NK NSW EVERYDAY ESSENTIAL CR

3

Adidas UCL LGE

4

Adidas TIRO L BACKPACK

5

Puma FSS FTBLICONS TEE

6

Nike ZOOM VAPOR 15 ACADEMY TF

Intersport: Kako prilagođavaš svoju opremu i treninge kada se suočavaš sa različitim vremenskim prilikama? Koje savete bi dao drugima u vezi s tim?

Stefan Nevistić: Prilikom trčanja izbegavam pamučne stvari, jer se natope znojem i smetaju mi – to je pravilo broj 1. Pravilo broj 2 je u vezi sa temperaturom, a to je da je neophodno obući se proporcionalno spoljašnjoj temperaturi, odnosno +- 5, 10 stepeni. Ja konkretno uvek trčim u šortsu, gore nosim eventualno šuškavac, ali ja sam sa zimom na ti. Svakako, nikako ne preporučujem preterano utopljavanje, naročito leti, a tek one “old school” metode šuškavac, folija i brzo mršavljenje – hipertermija, šok, problem.

U teretani i sportu uopšte, obucite ono u čemu se osećate komforno, a dame i ono što je vašem oku lepo. Na kraju, bitno je da se lepo osećate i budete ispunjeni, pa neka je to i estetski, to će svakako doprineti većem zalaganju na treningu. 😊

Intersport: Koje savete bi dao početnicima kada je u pitanju odabir prave opreme i organizacija treninga?

Stefan Nevistić: Prvi i najvažniji savet je – SAMO SE POKRENITE! Svako sigurno kod kuće ima šorts, bilo kakvu majicu i jedan par patika. Ako ste odlučili i startovali onda ste već pola puta prešli. Sledeći korak je bolja oprema, a onda disciplina mora da radi svoje! Kod odabira opreme, najvažnija od svega je namena – čime ćete se baviti i da skladno aktivnostima odaberete stvari za sebe. Nije neophodno da početnici ulažu prevelika sredstva za opremu dok ne pronađu aktivnost koja im odgovara i prija. Skladno vašem razvoju i napretku, koristićete naravno kvalitetniju opremu koja će zadovoljiti vaše potrebe. Ali je i dalje srž u vašoj volji i istrajnosti! Što se tiče organizacije treninga, i ona treba biti usklađena sopstvenim ritualima i obavezama. Ako govorimo o klasičnom poslu od 9 do 5, sve toplo savetujem da odmah po završetku startuju sa odabranim aktivnostima, jer čim se stigne u dom, želja drastično pada, nastupa psihički umor i teško je naterati se. Dok sa druge strane, nakon treninga posle posla, manje ste umorni, dobijete novi energetski “boost” i imate elana i volje za dalje aktivnosti tokom dana. Takođe je kod odabira aktivnosti najbitnija namena – šta želite postići. Šetnja, stepenice i bicikl su uvek i svima dostupni. Ukoliko je želja da se posećuje teretana – uložite u trenera, vratiće vam se mnogo više. A one sa viškom da podsetim samo da taj višak kilograma nije došao preko noći, pa nemojte očekivati da će tako i otići. 😊

Intersport: Kao neko ko se bavi različitim sportovima, kojih 5 osnovnih komada opreme smatraš ključnim za one koji žele da budu aktivni u više sportskih disciplina?

Stefan Nevistić: Patike, jakna/šuškavac, sat, flašica vode i muzika. 😊

Intersport: Na kraju, s obzirom na tvoje bogato iskustvo u sportu, brojne aktivnosti kojima se baviš i iskustvo iz poznatog rijaliti programa, koji bi bio tvoj najvažniji savet ljudima kako da ostanu dosledni i motivisani, čak i kada naiđu na teške trenutke ili prepreke?

Stefan Nevistić: Najvažnija je disciplina! Ali takođe ne treba očajavati ako se prekine sa aktivnostima. Za rekreativca smatram da nije realno da trenira 365 dana u godini, što je u redu! Treba praviti pauze, treba se nekad i uželeti treninga. Samo je važno biti odgovaran i vratiti se istom nakon pauze.

Poenta bavljenja fizičkim aktivnostima je da postanu sastavni deo života. Ne morate trčati maratone, ne morate plivati 10 km i voziti Tour de France, ali morate biti aktivni zarad sebe, zarad ispunjenja svakodnevnih aktivnosti i uz to imati energije i elana za prijatelje i porodicu. Jako je težak ovaj način života, mnogo smo pasivni i moramo biti odgovorni prema svom telu i zdravlju i to im nadomestiti!