Sadržaj

Fitnes, trening i joga

Barre pilates je nastao kao rezultat rada nemačke plesačice Lote Berk, koja je sredinom 20. veka razvila sopstveni sistem vežbanja nakon povrede leđa. Berk je kombinovala svoje znanje baleta sa rehabilitacionim vežbama kako bi joj pomogla da se oporavi, stvarajući osnovu za ono što će kasnije postati poznato kao barre pilates. Svoj prvi studio otvorila je u Londonu 1959. godine, a metoda se brzo proširila na druge delove sveta, uključujući i SAD, gde je doživela veliki uspeh. Barre pilates je i danas najpopularniji u Sjedinjenim Američkim Državama, a sve je poznatiji i u Evropi.

Koje su prednosti barre pilates za telo i zdravlje

Barre je trening sa “malim udarcem”, pa je dobar i za osobe sa artritisom, sve one koji se oporavljaju od povreda ili za trudnice. Ovaj oblik vežbanja je takođe odličan izbor za ljude koji tek počinju da vežbaju jer postepeno jačaju snagu, ali se i dalje brzo vidi promena u telu. Isto tako, zbog njegove specifičnosti, već iskusni vežbači rado praktikuju barre pilates u svojoj pilates rutini zbog mnogih prednosti. Ono što barre pilates čini posebnim je njegova sposobnost da cilja određene mišićne grupe kroz kontrolisane i precizne pokrete.

Vežbe se izvode uz pomoć šipke, ali uključuju i elemente koji se mogu raditi na podu ili uz upotrebu rekvizita kao što su mali tegovi, elastične trake i loptice za pilates. Fokus je na malim, kontrolisanim pokretima koji imaju za cilj da izgrade snagu i izdržljivost, poboljšaju fleksibilnost i toniraju mišiće bez značajnog povećanja njihove mase.

Barre pilatesnudi brojne prednosti za telo i zdravlje. Pre svega, pomaže u poboljšanju držanja, što je izuzetno važno u današnjem sedentarnom načinu života. Pored toga, vežbe na barre povećavaju fleksibilnost i pokretljivost zglobova, što može pomoći u sprečavanju povreda. Kontrolisani pokreti i fokus na pravilnu formu takođe poboljšavaju koordinaciju i ravnotežu.

Jedna od najvećih prednosti barre pilatesa je njegova sposobnost da tonizira telo na funkcionalan način. Umesto da se fokusiraju samo na velike mišićne grupe, vežbe barre ciljaju manje mišiće za stabilizaciju koji su ključni za održavanje ravnoteže i pravilnog kretanja. Ovo može pomoći u stvaranju dugih, vitkih mišića, poboljšanju ukupne estetike tela, ali i funkcionalnosti u svakodnevnim aktivnostima.

Bare pilates vežbe i kako da ih vežbate kod kuće

Barre pilates uključuje niz vežbi koje ciljaju na različite delove tela. Neke od najčešće korišćenih vežbi uključuju plie (savijanje kolena u različitim položajima), releve (ustajanje na prste), tendu (ispružanje noge dok prsti ne dodirnu pod), kao i različite verzije čučnjeva, iskoraka i podizanja nogu . Pored toga, vežbe za stomak, leđa i ruke su takođe ključni deo treninga sa šiljkom. Ove vežbe se često izvode u velikom broju ponavljanja sa malim opsegom pokreta da bi se postigao maksimalan efekat.

Uključite sledeće vežbe u svoju pilates rutinu:

Plie čučanj je vežba koja cilja na mišiće nogu i zadnjice, a takođe poboljšava fleksibilnost u kukovima. Stanite u položaj sa stopalima u širini ramena, stopalima okrenutim ka spolja. Držite ruke na bokovima ili ispred sebe radi ravnoteže. Polako savijte kolena, spuštajući telo prema podu u čučanj. Držite leđa uspravno, a kolena preko nožnih prstiju. Zadržite na donjoj tački nekoliko sekundi, a zatim se polako vratite u početnu poziciju. Ponovite 15-20 puta.

Releve jača mišiće lista i skočnog zgloba i poboljšava ravnotežu. Stojte sa nogama u paralelnom položaju, držite stopala zajedno. Polako se podignite na prste, naprežući mišiće listova. Zadržite nekoliko sekundi na vrhovima prstiju, a zatim se polako vratite u početnu poziciju. Za dodatni izazov, ponovite vežbu sa jednom podignutom nogom ispred sebe. Ponovite 15-20 puta.

Vežba Tendu pomaže u jačanju i istezanju nogu, a takođe poboljšava kontrolu i preciznost pokreta. Stanite sa jednom rukom oslonjenom na stolicu ili baletsku šipku za ravnotežu. Iz početne pozicije, polako pomerite jednu nogu pravo napred, držeći prste na podu. Vratite nogu u početnu poziciju. Ponovite isti pokret, ali pomerite nogu u stranu, zatim nazad i na kraju unazad. Uradite 10 ponavljanja u svakom pravcu za svaku nogu.

Vežba Glute Bridge je odlična za jačanje zadnjice, donjeg dela leđa i trupa. Lezite na leđa sa savijenim kolenima i ravnim stopalima na podu. Stavite ruke pored tela. Podignite kukove prema plafonu, zatežući gluteuse i jezgro. Zadržite se na vrhu nekoliko sekundi, a zatim polako spustite kukove nazad na pod. Ponovite 15-20 puta.

Vežba Krugovi rukama jača ramena i ruke. Stanite uspravno sa ispruženim rukama u stranu, u nivou ramena. Polako rotirajte ruke napred u malim krugovima. Posle 30 sekundi promenite smer i okrenite ruke unazad. Držite ruke ispružene i zategnute tokom vežbe.

Možete kombinovati ove vežbe u krug za kompletan trening tela. Pokušajte da radite svaku vežbu jednu za drugom, a zatim ponovite ceo krug 2-3 puta, u zavisnosti od nivoa vaše kondicije.

Neophodni rekviziti za barre pilates

Učešće u barre pilatesu ne zahteva puno opreme, ali nekoliko osnovnih rekvizita može poboljšati iskustvo i efikasnost vašeg treninga. Osnovni rekvizit je, naravno, balet ili neki sličan oslonac koji može da posluži za stabilnost i ravnotežu. Naravno, ako nemate mogućnost da kod kuće postavite šank, naslon stolice će takođe poslužiti kao velika stabilnost. Neophodni su mali tegovi, obično od 0,5 do 2 kilograma, prostirka za jogu, elastične trake niskog do srednjeg otpora i lopta za pilates.

Što se tiče odeće, najbolja opcija su hulahopke jer ne ometaju izvođenje vežbi. Izaberite sportski grudnjak koji ne mora da ima jaku potporu jer u barre pilatesu nema skakanja. U većini slučajeva, barre pilates se vežba bosi, ali ako se noge znoje, takozvane neklizajuće čarape koje se koriste za jogu i pilates su odličan izbor.

Barre pilates je sveobuhvatan oblik vežbanja koji nudi brojne prednosti za telo i zdravlje. Nastao iz potrebe za rehabilitacijom, razvijen je u sofisticirani sistem vežbanja koji kombinuje elemente iz različitih disciplina kako bi obezbedio holistički pristup fizičkoj kondiciji. Bez obzira na nivo kondicije, barre pilates je dostupan i prilagodljiv svima, pružajući efikasan način za poboljšanje snage, fleksibilnosti i opšteg blagostanja.

Da li volite pilates? Onda ćete voleti barre pilates!

U svetu pilatesa često se pojavljuju novi oblici vežbanja, koji vrlo brzo postaju jedan od vodećih trendova. U doba društvenih mreža, popularnost pojedinih treninga raste veoma brzo, ali i brzo opada. Ali, s druge strane, brojni pilates profili imaju moć da „ožive“ određeni način vežbanja i vrate fokus na njega. Da li ste možda čuli za barre pilates? Ne, ovaj metod vežbanja nije nastao na TikToku (iako ga je ova društvena mreža stavila u centar pažnje), njegova istorija je mnogo bogatija, a koristi koje ove vežbe imaju za telo i um oduševiće mnoge. Ako ste ljubitelj pilatesa i joge, ali volite i ples, onda je barre pilatesidealna vežba za vas.

Šta je barre pilatesi kako je nastao?

Barre pilates je jedinstveni oblik vežbanja koji kombinuje elemente baleta, pilatesa, joge i treninga snage kako bi se stvorio sveobuhvatan i efikasan način da ostanete u formi. Ovaj oblik vežbanja je popularizovan poslednjih nekoliko decenija, privlačeći pažnju svojom sposobnošću da oblikuje i tonizira telo na način koji je dostupan ljudima svih nivoa pilatesa.