Sadržaj
Trendovi
Šta treba uzeti u obzir kada pripremate obroke za vruće letnje dane?
Letnje vrućine snažno utiču na stanje našeg organizma. Pored pojačanog znojenja i, kao posledica, prekomernog gubitka tečnosti, javljaju se i česte glavobolje, vrtoglavica, umor i fizička nelagodnost. Ovo možete izbeći i pravilnim pripremanjem hrane u ovo doba godine:
- posegnite za sezonskim voćem i povrćem,
- izbegavajte vruću i jako začinjenu hranu,
- pripremite hranu koja ne zahteva dodatno zagrevanje,
- izaberite hranu koja je lako svarljiva
- obezbedite adekvatnu hidrataciju.
Šta izabrati za plažu ili kancelariju?
U letnjem periodu posebnu pažnju treba posvetiti pripremi i izboru hrane za plažu ili kancelariju. U oba slučaja obroci moraju biti hranljivi, osvežavajući i lako svarljivi, a pre svega izbegavati masnu i začinjenu hranu koja se na visokim temperaturama brzo kvari.
Najbolji savet je da što manje komplikujete pripremu. U mnogim slučajevima, voće ili kolačići mogu biti dovoljni, ali ako ste među najgladnijima, napravite sebi jednostavniji sendvič.
Koje sezonsko voće i povrće odabrati
Sveže voće i povrće je definitivno najbolji izbor u vrelim letnjim danima jer sadrži puno vode i odličan je izvor hranljivih materija. Osim vitamina i minerala, sadrže i mnogo antioksidanata koji su izuzetno važni za naše zdravlje.
A s obzirom da nam leto nudi obilje sezonskog voća i povrća, sigurni smo da nećete imati problema sa odabirom. Zaista ima mnogo opcija, ali posebno posegnite za voćem poput maline, borovnice, trešnje, kruške, lubenice, dinje i breskve i povrćem poput blitve, paprike, paradajza, zelene salate i tikvica.
Recepti za vruće dane
Naravno, od svežeg voća i povrća možete pripremiti mnogo osvežavajućih, a pre svega ukusnih ručkova i užina. Sve što vam treba je malo kreativnosti, ali da sve bude još lakše, nudimo vam i nekoliko ukusnih recepata.
1. Letnje voće sa medom ovsene kaše
Širok izbor voća je savršen za pripremu raznovrsnih i ukusnih grickalica. Bilo da kod kuće imate jagode, borovnice, breskve ili maline, jednostavno ih pomešajte sa ovsenim pahuljicama, bademima, suvim grožđem i cvetnim medom. Dodajte grčki jogurt u mešavinu i imaćete potpunu užinu koja će vam dati dovoljno energije.
2. Slatka i kisela salata od lubenice
Lubenica je odličan i zdrav obrok za letnje dane, pa je možete jesti na sve načine. Jedna od najjednostavnijih i najsvježijih je svakako slatka i kisela salata od lubenice. Sve što vam treba je jedna velika lubenica koju prepolovite, a zatim isečete na komade.
Zatim uklonite noge i odvojite ga od ljuske. Lubenicu isecite na kockice i prelijte je sokom od jednog limuna. Dobro promešajte i ostavite da se marinira na hladnom najmanje sat vremena. Pre serviranja u salatu dodajte seckane listove nane.
3. Paprikaš od povrćaa
Sveže sezonsko povrće i začini su uvek dobar izbor za ukusna variva koja se lako svare. Potrebna vam je jedna sveža crvena paprika, 250 g karfiola, 200 g šargarepe, 250 g crnog luka, 250 g krompira, 250 g tikvica, 200 g patlidžana, 2 kašike ljute mlevene paprike, 2 čena belog luka, peršun , majoran, timijan, maslinovo ulje, so i biber.
Operite, očistite i isecite sve povrće na komade bilo koje veličine. Takođe, ogulite i operite krompir i isecite ga na sitne kockice. Crni luk sitno iseckati i pržiti do zlatne boje. Dodajte povrće iseckano na kockice i promešajte. Pospite seckanim belim lukom, mlevenom paprikom i začinima. Sve sastojke preliti sa jednim litrom vode, poklopiti i kuvati na umerenoj vatri oko 30 minuta. Kuvan varivo poslužite i pospite seckanim peršunom.
4. Salata od tikvica, fete i nane
Za vrele letnje dane uvek možete samo da pripremite ukusnu salatu za ručak. Ako tražite kombinaciju savršenih ukusa, napravite salatu od tikvica, fete i mente. Za pripremu su vam potrebne mlade tikvice, šaka listova nane, zeleni deo mladog luka, maslinovo ulje, limunov sok, so i 150 g fete.
Tikvice operite i osušite papirnim ubrusima i isecite ih na tanke kriške nožem za čišćenje povrća. Listove nane operite, protresite i grubo iseckajte. Zeleni deo mlade lukovice očistite, operite i isecite na kolutove. Od ulja, limunovog soka i soli napravite preliv za salatu, prelijte tikvice i dobro promešajte. Zatim samo pospite mentom, mladim lukom i izmrvljenom