Trendovi

Visoke letnje temperature glavni su razlog što hrana koju jedemo u ovom periodu mora biti lagana, osvežavajuća i bogata vodom. Pogledajte nekoliko jednostavnih saveta i recepata koji će vam sigurno pomoći da pripremite ukusna letnja jela.

Šta treba uzeti u obzir kada pripremate obroke za vruće letnje dane?

Letnje vrućine snažno utiču na stanje našeg organizma. Pored pojačanog znojenja i, kao posledica, prekomernog gubitka tečnosti, javljaju se i česte glavobolje, vrtoglavica, umor i fizička nelagodnost. Ovo možete izbeći i pravilnim pripremanjem hrane u ovo doba godine:

  • posegnite za sezonskim voćem i povrćem,
  • izbegavajte vruću i jako začinjenu hranu,
  • pripremite hranu koja ne zahteva dodatno zagrevanje,
  • izaberite hranu koja je lako svarljiva
  • obezbedite adekvatnu hidrataciju.

Šta izabrati za plažu ili kancelariju?

U letnjem periodu posebnu pažnju treba posvetiti pripremi i izboru hrane za plažu ili kancelariju. U oba slučaja obroci moraju biti hranljivi, osvežavajući i lako svarljivi, a pre svega izbegavati masnu i začinjenu hranu koja se na visokim temperaturama brzo kvari.

Najbolji savet je da što manje komplikujete pripremu. U mnogim slučajevima, voće ili kolačići mogu biti dovoljni, ali ako ste među najgladnijima, napravite sebi jednostavniji sendvič.

Koje sezonsko voće i povrće odabrati

Sveže voće i povrće je definitivno najbolji izbor u vrelim letnjim danima jer sadrži puno vode i odličan je izvor hranljivih materija. Osim vitamina i minerala, sadrže i mnogo antioksidanata koji su izuzetno važni za naše zdravlje.

A s obzirom da nam leto nudi obilje sezonskog voća i povrća, sigurni smo da nećete imati problema sa odabirom. Zaista ima mnogo opcija, ali posebno posegnite za voćem poput maline, borovnice, trešnje, kruške, lubenice, dinje i breskve i povrćem poput blitve, paprike, paradajza, zelene salate i tikvica.

Recepti za vruće dane

Naravno, od svežeg voća i povrća možete pripremiti mnogo osvežavajućih, a pre svega ukusnih ručkova i užina. Sve što vam treba je malo kreativnosti, ali da sve bude još lakše, nudimo vam i nekoliko ukusnih recepata.

1. Letnje voće sa medom ovsene kaše

Širok izbor voća je savršen za pripremu raznovrsnih i ukusnih grickalica. Bilo da kod kuće imate jagode, borovnice, breskve ili maline, jednostavno ih pomešajte sa ovsenim pahuljicama, bademima, suvim grožđem i cvetnim medom. Dodajte grčki jogurt u mešavinu i imaćete potpunu užinu koja će vam dati dovoljno energije.

2. Slatka i kisela salata od lubenice

Lubenica je odličan i zdrav obrok za letnje dane, pa je možete jesti na sve načine. Jedna od najjednostavnijih i najsvježijih je svakako slatka i kisela salata od lubenice. Sve što vam treba je jedna velika lubenica koju prepolovite, a zatim isečete na komade.

Zatim uklonite noge i odvojite ga od ljuske. Lubenicu isecite na kockice i prelijte je sokom od jednog limuna. Dobro promešajte i ostavite da se marinira na hladnom najmanje sat vremena. Pre serviranja u salatu dodajte seckane listove nane.

3. Paprikaš od povrćaa

Sveže sezonsko povrće i začini su uvek dobar izbor za ukusna variva koja se lako svare. Potrebna vam je jedna sveža crvena paprika, 250 g karfiola, 200 g šargarepe, 250 g crnog luka, 250 g krompira, 250 g tikvica, 200 g patlidžana, 2 kašike ljute mlevene paprike, 2 čena belog luka, peršun , majoran, timijan, maslinovo ulje, so i biber.

Operite, očistite i isecite sve povrće na komade bilo koje veličine. Takođe, ogulite i operite krompir i isecite ga na sitne kockice. Crni luk sitno iseckati i pržiti do zlatne boje. Dodajte povrće iseckano na kockice i promešajte. Pospite seckanim belim lukom, mlevenom paprikom i začinima. Sve sastojke preliti sa jednim litrom vode, poklopiti i kuvati na umerenoj vatri oko 30 minuta. Kuvan varivo poslužite i pospite seckanim peršunom.

4. Salata od tikvica, fete i nane

Za vrele letnje dane uvek možete samo da pripremite ukusnu salatu za ručak. Ako tražite kombinaciju savršenih ukusa, napravite salatu od tikvica, fete i mente. Za pripremu su vam potrebne mlade tikvice, šaka listova nane, zeleni deo mladog luka, maslinovo ulje, limunov sok, so i 150 g fete.

Tikvice operite i osušite papirnim ubrusima i isecite ih na tanke kriške nožem za čišćenje povrća. Listove nane operite, protresite i grubo iseckajte. Zeleni deo mlade lukovice očistite, operite i isecite na kolutove. Od ulja, limunovog soka i soli napravite preliv za salatu, prelijte tikvice i dobro promešajte. Zatim samo pospite mentom, mladim lukom i izmrvljenom

Kako temperatura raste, neophodno je da napunite svoje telo hranom koja vas hladi, hidrira i daje energiju. Pratite naše savete i recepte – sigurni smo da ćete uživati u ukusnoj i hranljivoj hrani koja vas osvežava i okrepljuje.