Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Sve više ljudi bira kampovanje pod šatorom, u kamp kućici ili u kući na motoru. Na ovakvim avanturama sve su češći saputnici i naši četvoronožni prijatelji, što zahteva dodatnu pripremu pre polaska.

Čak i pre nego što krenete na kampovanje sa svojim četvoronožnim prijateljem, imajte na umu da će vam za ulazak u kamp biti potreban važeći pasoš psa sa registrovanom vakcinacijom protiv besnila. Neki kampovi zahtevaju i doplatu za smeštaj.

Najpogodnije lokacije za kampovanje

Kada odlučite da idete na kampovanje sa svojim psom, prvi korak je odabir odgovarajuće lokacije ili kampa. Prvo što ovde treba da uradite je da proverite da li je izabrani kamp pogodan za pse, što obično možete proveriti web veb stranici kampa.

Ako kampujete u Srbiji, imate šta da izaberete, jer postoji dosta kampova u ovoj kategoriji u kojima će se vaši ljubimci sigurno osećati dobro. Među njima su, na primer, kampovi

Nacionalni park Tara

Nacionalni park Fruška gora – Takođe dozvoljava kampovanje sa psima u određenim delovima, ali je važno poštovati pravila parka i držati pse pod kontrolom.

Kamp Zasavica – Ovaj kamp u blizini Specijalnog rezervata prirode Zasavica je pet-friendly i omogućava kampovanje sa psima.

Kamp Bela Crkva – Nalazi se u blizini Belocrkvanskih jezera i dozvoljava kampovanje sa psima.

Kamp Bovan – Smešten pored Bovan jezera, ovaj kamp je takođe pet-friendly.

Oprema za kampovanje Kada idete na kampovanje, potrebna vam je velika oprema – pored šatora i svih dodataka za šator, biće vam potrebni i šporet, posuđe, torba za hlađenje, prostirke, jastuci, nameštaj za kampovanje, vreća za spavanje i drugo. pribor koji će obezbediti prijatan boravak. Ako i vaš četvoronožni prijatelj sa vama deli kutak prirode, morate se pobrinuti i za njegovu udobnost. Da bi celokupan doživljaj kampovanja bio pozitivan i za psa, pored činija za hranu i vodu biće vam potrebna i neka oprema koja će mu pružiti bezbrižno uživanje. Ako je pas navikao na kućni boks, svakako ga ponesite sa sobom, jer će tako vaš četvoronožni prijatelj tačno znati gde mu je mesto. Ako kod kuće koristite dušek ili ćebe, ne zaboravite da ga ponesete sa sobom. Naravno, ne možete očekivati da se vaš četvoronožni prijatelj stalno samo odmara. Zato razmislite o svim njegovim aktivnostima i ponesite sa sobom:

  • omiljene igračke,
  • prsluk za spasavanje ako idete na more a pas nije baš dobar plivač,
  • dugačak povodac koji služi za kontrolu psa i na suvom i u vodi,
  • kese za izmet,
  • kragna ili biber, pseća četka.

Nekoliko saveta za bezbrižnije kampovanje sa svojim četvoronožnim prijateljem

Da boste dopust preživeli čim bolj brezskrbno, upoštevajte naslednje nasvete oziroma priporočila:

  1. Nikada ne ostavljajte psa bez nadzora. Radi bezbednosti svih koji kampuju u kampu, držite svog psa pod kontrolom ili uvek na povodcu. To će ga sprečiti da trči po kampu i uznemirava ostale posetioce kampa. Za ovo je najbolje koristiti povodac, koji se može pričvrstiti za drvo ili pomoću posebnog sidra za zemlju, koji ipak omogućava dovoljno proto pokreta.
  2. Koristite pseći toalet za pseći izmet. Imajte na umu da i drugi posetioci žele bezbrižan odmor, pa izbegavajte da dozvolite svom psećem prijatelju da se olakša kod prvog drveta u kampu. Umesto toga, napustite kamp i (ako je dostupno) idite na određeno područje. Podrazumeva se da i u ovom slučaju čistite sav izmet iza sebe.
  3. Sprečite pregrevanje. Izbegavajte preteranu aktivnost psa tokom najtoplijeg dela dana, jer se mogu pregrejati na suncu. Imajte na umu da se psi tamne boje ili psi sa šarenom dlakom zagrevaju brže od drugih. U tu svrhu preporučuje se i rashladna jakna, koja je namenjena za hlađenje, ili hladan peškir kojim ćete pokriti psa.
  4. Obezbedite adekvatnu hidrataciju. Pas uvek treba da ima hladnu vodu, pa je redovno menjajte, jer se telo može brzo zagrejati na visokim temperaturama. Imajte na umu da je odraslim psima potrebno 30 mililitara vode po kilogramu telesne težine svakog dana, a mnogo više na otvorenom i po vrućem vremenu. Ako idete u šetnju, uvek imajte vodu sa sobom.
  5. Posebnu pažnju obratite na jastučiće na šapama. Jastučići su osetljivi na visoke temperature asfalta, oštre stene, razbijeno staklo, hladne i mokre podove, pa ih zaštitite u skladu sa tim. U tu svrhu možete od veterinara kupiti zaštitni proizvod za šape ili se odlučiti za specijalne cipele za pse.

Naravno, uzimajući u obzir sva pravila i preporuke, ne zaboravite da se opustite. Pas nije mašina, a što ste opušteniji, vaš četvoronožni prijatelj će se brže naviknuti na novo okruženje kampa. Sigurni smo da ćete svi zajedno uživati!