Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Najbolji deo kampovanja je svakako boravak u prirodi. A zašto ga ne provesti uz ukusnu hranu? Pogledajte nekoliko ukusnih i jednostavnih recepata koji će vaše kampovanje učiniti još lepšim. Kada razmišljamo o kuvanju na kampovanju, ono dolazi sa dosta izazova, kao što su ograničen prostor, nedostatak posuđa i ograničena površina za kuvanje. Zato je ključno odabrati jednostavne recepte. Naravno, to ne znači da ćete ceo odmor provesti na konzerviranoj hrani, jer ćete se brzo umoriti od nje, a neće vam obezbediti sve potrebne hranljive materije. U nastavku ćemo vam dokazati da uz odgovarajuću opremu i odgovarajuću organizaciju možete pripremiti ukusne recepte čak i na kampovanju.

Osnovni pribor za pripremu hrane

Kako ćete opremiti svoju improvizovanu kuhinju u kampu zavisi uglavnom od veličine vašeg automobila ili gepeka. Ali bez obzira na to koliko prostora imate, moramo istaći neke dodatke bez kojih jednostavno ne možete dok kampujete, ako ne želite da svoj odmor provedete samo jedući sendviče i supu iz kesice.

Osnovni pribor za pripremu hrane je:

  1. razne posude za kampovanje,
  2. pribor za jelo, tanjiri i čaše,
  3. noževi, pribor za kuvanje, varjača, daske za sečenje hrane,
  4. plinski boca sa gorionikom

Saveti za pakovanje

Najlakše je ako sve za pripremu hrane spakujete u jednu kutiju, jer će vam tako uvek biti pri ruci. Uštedećete dosta prostora već tako što ćete izabrati posebne setove za kampovanje, koji su ne samo izdržljivi i laki za održavanje, već se i lako sklapaju, tako da zauzimaju vrlo malo prostora.

Kada je u pitanju pakovanje hrane, njena količina prvenstveno zavisi od trajanja kampovanja i da li imate prodavnicu nadomak kampa. U svakom slučaju, dobro je poneti malo hrane od kuće, jer na taj način izbegavate da idete u prodavnicu odmah po dolasku.

Prilikom pakovanja namirnica, neizostavan element je visokokvalitetna rashladna torba, u koju stavljate svu hranu koja ne treba da bude izložena toploti. Ako imate povrće uzgajano kod kuće, svakako ga vredi poneti sa sobom. U ovom slučaju, umotajte ga u novine ili stavite u kartonsko pakovanje. Sve ostale namirnice je preporučljivo pakovati u plastičnu ambalažu koja se može zatvoriti, što će takođe sprečiti pristup raznim insekata.

Jednostavni i ukusni recepti za kampovanje

Jednom kada imate sve osnovne zalihe i hranu, opcije za pripremu obroka su zaista beskrajne. U nastavku pogledajte neke od najjednostavnijih i najukusnijih.

Ideje za doručak

Kajgana sa povrćem

Sastojci: jaja, luk, povrće (tikvice, paprika, šargarepa).

Priprema: Povrće iseckati na sitno i propržiti na malo ulja i crnog luka. Kada omekša, prelijte ga umućenim jajima. Povrće i jaja možete mešati tokom pečenja ili pustiti da se kuvaju i da ih napravite kao omlet

• Palačinke od banane

Sastojci: zrele banane, jaja, brašno, mleko, prašak za pecivo, mleveni cimet, so.

Priprema: U činiji izgnječite banane i dodajte jaja i mleko, pa u mokre sastojke umešajte brašno sa praškom za pecivo. Na kraju dodajte cimet i so i dobro promešajte. Sipajte malu količinu smese na zagrejan tiganj i formirajte male palačinke koje pečete sa obe strane.

Ideje za ručak

•  Piletina na roštilju sa povrćem

Sastojci: pileće belo meso, paprika, crni luk, tikvice, so, biber, maslinovo ulje.

Priprema: Piletinu iseći na komadiće i začiniti solju, biberom i maslinovim uljem. Povrće iseći i pržiti zajedno sa piletinom direktno u tiganju dok ne omekša i lepo porumeni.

• Rižoto sa morskim plodovima

Sastojci: sveži ili smrznuti plodovi mora, crni luk, paradajz, pirinač, kocka za supu, so, biber.

Priprema: U dubokom tiganju propržite luk i dodajte morske plodove. Tokom pečenja posolite, pobiberite i začinite začinima po želji. Zatim dodajte paradajz isečen na kockice, pirinač i sve zalijte vodom, u kojoj ste prethodno razmutili kocku za supu. Sve vreme mešajte rižoto i po potrebi dodajte vodu dok se pirinač potpuno ne skuva.

Ideje za večeru

• Tortilje sa nadevom po želji

Sastojci: tortilje, piletina, razno povrće, tunjevina, kukuruz.

Priprema: Tiganj podmažite i zagrejte na srednjoj vatri i propržite komade isečene piletine. Tortilju prekrijte komadićima piletine i povrćem koje ste prethodno isekli, a na kraju ih samo čvrsto zamotajte.

• Testenina sa tunjevinom

Sastojci: testenina, tunjevina iz konzerve, crni luk, pavlaka, parmezan, so, biber, začini.

Priprema: Skuvati testeninu u slanoj vodi. Crni luk iseckajte i propržite na ulju koje ste ocedili iz konzerve tunjevine. U prženi luk dodajte tunjevinu i izgnječite, nalijte sa malo vode i prokuvajte. Na kraju dodajte pavlaku, začinite solju, biberom i začinima po želji.

Ideje za užinu

Za brzu užinu tokom kampovanja, možete napraviti sendvič na hiljadu i jedan način. Pored klasičnih izbora; salamom, sirom ili pršutom, možete staviti bilo koje povrće i ukus upotpuniti omiljenim namazom (namaz od avokada, namaz od tunjevine ili sirni namaz). Orašasti plodovi i voće su uvek dobar izbor.

Kuvanje tokom kampovanja može biti prijatno iskustvo. Pratite naše recepte i sigurni smo da ćete pripremiti ukusna jela. Srećno kampovanje!