Sadržaj

Planinarenje, alpinizam i kampovanje

Kako započeti svoje prve pešačke korake. Proleće je vreme kada početnici planinari obično prave prve korake. Priroda se budi i oblači u svoje najzelenije odeće, dan je duži, vreme (donekle) stabilno, a nama koji želimo fizičku aktivnost nisu potrebni dodatni podsticaji za odlazak u prirodu. Pre nego što se upustite u svoje prve avanture planinarenja, važno je da nabavite opremu za planinarenje da bi vaša putovanja bila bezbedna i smanjio rizik od potencijalnih nesreća. Ipak, nije samo planinarska oprema ta koja garantuje bezbedan put sa kojeg ćete se vratiti „samo” sa divnim uspomenama i još lepšim fotografijama. Pre svog prvog, a kasnije i svakog pešačkog putovanja, potrebno je da proverite određene podatke, istražite destinaciju i pripremite se na najbolji mogući način. Evo kako da bezbedno napravite svoje prve pešačke korake.

Birajte lagane i “pitome” staze

Kao i kod svake druge fizičke aktivnosti, važno je početi od početka. I za razliku od, na primer, trčanja ili odlaska u teretanu, rizikujete samo dobru upalu mišića. Međutim, planinarenje ima više prostora da „nešto krene naopako“. Da bi se ovaj prostor sveo na minimum, važno je da izaberete jednostavne, kratke, lake i „pitome“ staze za vaše prve pešačke izlete. To znači da birate lokalne planine i popularne staze, jer to znači da ćete na njima uvek naći druge planinare. Da su staze održavane i da nisu tehnički i uslovno zahtevne. Ne brinite, Dinara i Velebit nikuda neće pobjeći, ali da biste uživali na ovim stazama važno je steći potrebno iskustvo i fizičku spremu.

Birajte za početak ravne staze do maksimalno 300 metara nadmorske visine. Dužina ne bi trebala iznositi više od par kilometara. Idealan odabir su takozvane poučne staze, koje su redom prilagođene za planinare početnike i obitelji.

Ne želite da ostavite svoju „dušu” na stazi na prvom putovanju, ali želite da uživate. Istovremeno, na ovim lakšim stazama, na samom početku, više pažnje možete obratiti na markacije, teren, GPKS stazu na svom mobilnom telefonu ili satu, ali i na opremi. Prve planinarske cipele i ranac nećete isprobati na teškoj stazi, već na kraćem i lakšem izletu.

Proverite tehničke karakteristike odabrane staze

Kada se odlučite za određenu rutu/destinaciju, istražite sve potrebne informacije. Najvažniji podaci su: kilometraža, nadmorska visina, trajanje staze i vrsta terena (npr. prijatna šumska staza ili krš…). Bilo bi sjajno kada biste mogli da preuzmete GPKS stazu na svoj pametni uređaj, tako da možete biti sigurni da ste na pravom putu na terenu. Brojne aplikacije, sajtovi i blogovi nude detaljne opise staza, a komentari drugih korisnika često ukazuju na određene specifičnosti staze. Takođe možete sami da nacrtate numeru i prenesete je na svoj pametni uređaj.

Proverite sve dostupne informacije o stazi

Pored tehničkih karakteristika same staze, važno je saznati i druge informacije koje će vam olakšati svaki izlet. Saznajte gde možete da parkirate automobil ili kako da dođete do početka staze javnim prevozom. Uvek je dobro znati gde tačno staza zvanično počinje i u kakvom su stanju markacije (da li je dobro obeležena ili na nekim mestima treba biti oprezan). Dobro je znati da li na stazi ima izvora vode. U početku to neće biti toliko važno jer će vam putovanja biti kraća, a imaćete vodu sa sobom, ali kasnije kada putovanja budu duže trajala, ovo je jedan od ključnih podataka. Proverite da li na stazi postoji planinarski objekat i da li nudi ketering. U početku, često ukusno osveženje u planinarskom domu može biti dobra motivacija. Ovo je takođe važno da znate da li vam je potrebno sklonište od lošeg vremena. Kasnije, kada krenete na višednevna putovanja, ova informacija služi i za organizovanje sna.

Proverite vremensku prognozu par dana pre izleta

.

Obavezno pratite vremensku prognozu za odabranu destinaciju nekoliko dana pre, veče pre, ali i jutro pre putovanja. Vreme na planinama se brzo menja i ključno je znati šta nas potencijalno može čekati na terenu. Ako se predviđa jaka oluja, izaberite drugu rutu ili otkažite putovanje. Planine neće pobeći.

Proverite svoju opremu u rancu

Pre svakog putovanja uverite se da imate svu neophodnu opremu u rancu za svaki slučaj. Često se dešava da deo opreme izvadimo i zaboravimo da je vratimo. Nikada ne idite na put bez kompleta prve pomoći, kabanice, rezervnog kompleta odeće, vetrovke, tople jakne, kompasa, glave ili čeonog svetla, pokrivala za glavu, švajcarskog noža i štapova za planinarenje.

Obratite pažnju na vodu i hranu

U rancu uvek treba da bude minimum dva litra vode, a leti i više, u zavisnosti od dužine putovanja i samog terena. Pored odgovarajućeg litarskog kapaciteta, uvek imajte najmanje pola litra takozvane rezervne vode. Dobro je imati sa sobom tablete za prečišćavanje vode, u slučaju da ostanete bez vode iz ranca i treba da pijete vodu u čiju čistoću niste 100% sigurni. Što se tiče hrane, svako donosi ono što voli, ali pazite da obrok bude zasitan i da organizmu obezbedi sve potrebne hranljive osobine. Uvek je dobro u rancu imati male grickalice koje su izvor energije – energetske pločice ili kandirano voće.

Upišite se u planinarsko društvo ili u Opštu planinarsku školu

Za sticanje znanja i svih potrebnih veština najbolje je pohađati Opštu planinarsku školu u okviru određenog planinarskog društva. Škole se organizuju sezonski, a neka društva samo jednom godišnje. Možete se i samo upisati u individualno planinarsko udruženje. Prilikom prijavljivanja naglasite da ste početnik, a članovi će vam u početku pomoći pri odabiru individualnih izleta. A na samom terenu, vodiči će obratiti pažnju na vaše prve pešačke korake, i svoje znanje preneti na vas.