Trendovi
Čokoladni deserti koje ćete voleti, bez da uključujete rernu. U nastavku smo za vas prikupili jednostavne recepte za vruće letnje dane, koji će se pobrinuti za sve one koji vole slatko i one kojima je leti uvek vruće…
DOMAĆI ČOKOLADNI SLADOLED
Vreme pripreme: 10 minuta
Porcije: 8
Sastav:
• 420 ml kondenzovanog mleka
• 500 ml slatke pavlake
• 3 kašičice nezaslađenog kakaa
• 2 kašičice vanilijinog ekstrakta
• ¼ kašičice soli
Postupak:
- Ako koristite aparat za sladoled, zamrznite posudu 24 sata unapred.
- Dodajte kakao prah u malu šerpu sa 3 kašike vode. Zagrejte na laganoj vatri i snažno mešajte da se kakao prah rastvori. Ne dozvolite da smeša gori. Kada se kakao prah uglavnom rastvori, dodajte malu količinu (oko 100 ml) kreme i dobro promešajte. Tekstura smeše je slična gustoj čokoladnoj prevlaci, a kakao je potpuno rastvoren.
- Dodajte čokoladnu mešavinu u blender zajedno sa ostalim sastojcima. Mešajte na maloj brzini dok se sastojci ne sjedine. Izbegavajte prekomerno mešanje.
- Ako koristite aparat za sladoled, sipajte čokoladnu mešavinu u zamrznutu činiju i umutite dok smesa ne postane gusta. Prebacite u posudu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na 2 sata.
- Ako ne koristite aparat za sladoled, prebacite čokoladnu mešavinu u posudu bezbednu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na 3-4 sata.
Napomena: Pre nego što stavite čokoladnu mešavinu u zamrzivač, možete dodati komadiće čokolade, seckane orahe ili zdrobljene kolačiće.
ČOKOLADNI MLEČNI ŠEJK
Vreme pripreme: 5 minuta
Porcije: 2
Sastav:
• 300 g vanilijinog sladoleda
• 120 ml punmasnog mleka
• 60 ml čokoladnog preliva
• 85 g čokolade (po izboru)
• Šlag (po izboru)
Postupak:
- Stavite sladoled, mleko i čokoladni preliv u blender. Dodajte komadiće čokolade ako želite.
Imajte na umu da je bolje ako je sladoled više zamrznut i tvrđi, jer proces mešanja može previše da postane tečni, a milkšejk će na kraju biti previše tanak. - Pomešajte sastojke da dobijete glatku teksturu šejka.
- Sipati u čašu i po želji dodati šlag i ukrasiti čokoladnim prelivom, rendanom čokoladom ili kolačićima.
VOĆNO-ČOKOLADNA PITA BEZ PEČENJA
Vreme pripreme: 15 minuta
Porcije: 12
Sastav:
Kolačićna baza:
• 330 g Oreo kolačića
• 110 g rastopljenog putera
Krem:
• 200 g mlečne čokolade
• 100 g crne čokolade
• 200 ml slatke pavlake
• 300 g svežeg voća
• orašasti plodovi po izboru (lešnici, bademi, orasi …)
Postupak:
- Piškote Staviti Oreo kolačiće u blender. Dodati otopljeni puter i mešati dok se smesa ravnomerno ne navlaži. Utisnite smešu za kolačiće zadnjom stranom kašike u kalup za pitu ili tortu (12 k 36 cm) i stavite u zamrzivač na nekoliko minuta.
- U ovom trenutku pripremite kremu. Čokoladu iseckajte na male komadiće. Zagrejte kremu u malom tiganju na srednjoj vatri i prelijte je preko komadića čokolade. Sačekajte 1-2 minuta, a zatim mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
- Podlogu od keksa prelijte čokoladnom kremom i ukrasite voćem i po želji pospite orasima.
- Ostavite pitu u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja.