Sadržaj

Trendovi

Top 5 jesenjih recepata

Prve asocijacije na jesen su žuto lišće, poneki kišni dan, šetnje u šumi, najukusniji plodovi prirode s kojima se pripremaju čarobna jela. Razne odlične namirnice dosežu vrhunac u baštama ili se lako mogu pronaći kod lokalnih uzgajivača voća i povrća ili u supermarketima. Jednom kad ih nabavite, vreme je za spremanje jako zdravih jela

Omiljena jela za ovo doba godina, koja su i vrlo zdrava, odlučili smo izdvojiti za vas i naterati vas na kuvanje i uživanje u sjajnim ukusima.

Namaz od patlidžana i suncokretovih semenki

Namaz od patlidžana i suncokretovih semenki

Potrebni sastojci:

  • 1 plavi patlidžan
  • 1 čen belog luka
  • 4 kašike semenki od suncokreta
  • Sok od pola limuna
  • Himalajska so
  • Biber

Priprema:

  • Patlidžan isecite na par većih komada, umotajte u foliju i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.
  • U tiganju na srednje jakoj vatri ispecite suncokretove semenke, a kad se ohlade izmiksajte ih u multipraktiku ili u mlinu.
  • Pečeni patlidžan očistite od kore, stavite u blender i dodajte mu semenke.
  • Dodajte ostale sastojke i još malo izmešajte. Namaz od patlidžana i suncokretovih semenki je gotov.

.

Potaž od bundeve

Potrebni sastojci:

  • 1,5 l vode
  • 400 g bundeve (iseckane na kockice)
  • 3 šargarepe (iseckane na kolutiće)
  • 2 crna luka
  • so, biber
  • svež peršun
  • 2-3 čena belog luka

.

Potaž od bundeve

Priprema:

  • Bundevu, šargarepu, luk i krompir stavite u lonac sa 1,5 litara vode i kuvajte 20-25 minuta.
  • Kada je povrće skuvano, ocedi se malo više od polovine vode iz šerpe u kojoj je povrće. Uzmite štapni mikser i propasirajte povrće da dobijete gustu masu.
  • Vratite na šporet, dodajte so i biber. Čim provri, kuvajte još 2 minuta, pa skinite sa ringle, dodajte iseckan sveži persun i beli luk, izmešajte i ostavite sa strane.
  • Po želji možete dodati pavlaku, krutone, kockice sira…

.

Jesenja salata od kestena

Potrebni sastojci:

  • 100 g kestena
  • 150 g prokelja
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so

Priprema:

  • Kestene oljuštite i stavite da se kuva. U drugoj posudi skuvajte prokelj.
  • U tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa ubacite kestenje i prokelj, začinite po želji i poslužite.

Zdravi mafini od jabuka

Potrebni sastojci:

  • kore od jabuka – 100 g (otprilike 5 jabuka)
  • kora limuna
  • kora mandarine
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 100 g, integralnog, speltinog brašna
  • prašak za pecivo
  • 200 ml bademovog mleka
  • 40 g sirupa od agave
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 prstohvat cimeta
Zdravi mafini od jabuka

Priprema:

  • Staviti tanko oguljenu koru u bokal blendera zajedno sa korama citrusa, cimetom i brašnom i izmiksati.
  • Sipati mleko od badema, maslinovo ulje, sirup od agave i dodati prašak za pecivo (on bi trebalo da se stavi sa suvim sastojcima, ali u ovom slučaju nije primereno da se melje sa brašnom, zato ga dodajemo na kraju). Testo za mafine treba da bude obične gustine testa za kolače ili malo ređe. Ako je preterano retko, dodajte još malo speltinog brašna.
  • Rasporediti u papirne korpice za mafine namazane maslinovim uljem i staviti ih u tepsiju sa rupicama.
  • Peći na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 15-20 minuta ili dok čačkalica koja se zabode ne bude suva.
  • Kada izvadite zdrave mafine iz rerne ostavite ih na 15 minuta da se ohlade pre nego što ih izvadite iz kalupa.

.

Smoothie od mandarine

Potrebni sastojci:

  • 4 mandarine
  • 4 dl vode ili pirinčanog mleka
  • 2 banane
  • Nekoliko listova rukole ili mladog spanaća
  • 1 veliki list zelene salate ili kelja

Priprema:

  • Sve ubacite u blender, dobro izblendajte i uživajte u svežem šejku od mandarine.